Leivinuunien ja varaavien takkojen käyttö ei ole nykyihmisille välttämättä täysin tuttua. Lämmittämisen ongelmiin ja jopa turvallisuusriskeihin saatetaan törmätä ensimmäisen kerran esim. tultaessa Lapin lomamökille. Pelastuslaitos saa muutaman kerran vuodessa hälytyksen kohteisiin, jossa lämmitys on aiheuttanut asuntoon runsaasti savua tai kohteessa epäillään syntyneen vaarallista häkäkaasua. Olemme keränneet oheen perustietoa turvallisesta lämmittämisestä.

Lämmitä leivinuunia turvallisesti                            27.2. 2012 / A.S. Päiv 20.5.2015

Täysin yleispätevää leivinuunin lämmitysohjetta ei ole olemassa, sillä jokainen uuni on yksilö. Parhaiten leivinuunin lämpiäminen ja ruuan laitto leivinuunissa selviävät kokeilemalla. Turvallisuuden kannalta tärkein asia on huomioida hengenvaarallisen häkäkaasun syntyminen virheellisessä lämmityksessä. Pitkään kylmillään olleen leivinuunin sytyttäminen ilman lisätoimia voi aiheuttaa myös leivinuunin savuttamista sisätiloihin.

Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti. Jos leivinuuni seisoo pitkään käyttämättä, on tavallista, että savut pöllähtävät sisätiloihin. Mikäli hormissa oleva ilma on kosteaa tai ulkoilmaa kylmempää, ei hormissa ole vetoa. Sytytettäessä kannattaa siksi polttaa nuohousluukussa esim. tuohta tai pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta (esim. Sinol), jotta ilma lämpenee ja veto paranee. Hormin ilman lämmittämiseen voi käyttää myös tukankuivaajaa tai lämpöpuhallinta.Tulisijan sytytyksen ajaksi kannattaa sammuttaa koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä tai liesituuletin ja kokeilla ikkunoiden avaamista.

Uunissa poltetaan vain kuivaa puuta, sillä puun kosteus alentaa palamisen nopeutta ja lisää savukaasujen epäpuhtauksia. Käytä kuivaa ja tasalaatuista puuta. Mänty ja kuusi räiskyvät pihkaisina, palavat nopeasti ja jättävät vähän hiiliä. Koivu antaa kuumimman lämmön ja tekee vahvan ja pitkään hehkuvan hiilloksen. Uunin lämmittämiseen riittää yleensä pari pesällistä ja aikaa menee pari tuntia, jonka jälkeen tuli saa hiipua hiiliksi. Arina kuumentuu tasaisesti, kun hiiliä välillä sekoitellaan.Hiilloksen kohentamisella saadaan myös kaikki puun palaset muuttumaan hiillokseksi.

Mittarin käyttö helpottaa kokematonta lämmittäjää. Muutaman tunnin lämmityksen jälkeen arinan pinnalla voi olla lämpöä lähemmäs 400 astetta, mutta yleensä pienempi lämpötila on riittävä esim. ruuanlaittoon. Kun hiillos alkaa hiipua ja siinä ei näy sinisiä liekkejä, voit laittaa pellin vähän pienemmälle, mutta kokonaan sitä ei pidä vielä sulkea. Huolehdi ilmansaannista niin, että hiillos palaa loppuun mahdollisimman nopeasti

Kun häkäpelti on avattu, avataan arinan etualalla oleva hiilipesä. Kuumat hiilet kolataan hiilipesään, ja tyhjä uuni harjataan kostealla luudalla puhtaaksi. Uuniluutaan otetaan vain vähän lämmintä vettä, sillä liika vesi ei ole hyväksi uunille.

Vaikka leivinuunin yläpellit suljetaankin luutimisen jälkeen, häkäpelti jätetään auki. Niin kauan, kun hiilessä on pikkuisenkin palamista, kehittyy myös häkää. Tässä asiassa liika nuukailu voi olla vaarallista. Pellin saa sulkea kokonaan vasta hiilloksen sammuttua täydellisesti.

Pelastuslaitos suositteelee häkävaroittimen hankintaa erityisesti tiloihin, joissa on leivinuuni tai varaava tulisija. Huolehdi myös vuosittaisesta nuohouksesta. Nuohoojat ovat myös asiantuntijoita tulisijan turvallisessa ja ympäristöystävällisessä käytössä.

Lämmitysohjeita kaikkiin tulisijoihin (Nuohousalan keskusliitto):Varaa ja käytä aina kuivia sytykkeitä ja kuivaa, pienipalaista ja tasalaatuista polttopuuta.

 Avaa savuhormin pelti, poista tuhka ja tarkista veto ennen kuin sytytät.

 Sytytä pienellä määrällä polttopuita.

 Lisää puut vähitellen pienissä erissä, ei kuitenkaan yksitellen ja korkeintaan 1-2 kertaa lämmityksen aikana. Jos uuni on ollut pitkään käyttämättä tai se on taipuvainen savuttamaan, kannattaa nuohousluukussa polttaa pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta (esim. sinol) tai hieman tuohta, kunnes veto käynnistyy. Älä käytä sanomalehteä. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti.
Älä kohenna tulta tarpeettomasti palamisen aikana.

 Käytä riittävästi palamisilmaa liekehtivän palon aikana.

 Älä polta tulisijassa jätteitä.

 Häkä on vaarallista, siksi peltiä ei suljeta, jos tulisijassa on vielä palamatonta puuta tai hiillos siis varmista aina polttoaineen loppuun palaminen ennen savupeltien sulkemista.

 Älä jätä uunia valvomatta lämmityksen aikana.

 Poista palamisjätteet säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan, sillä tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausien ajan.

Nuohoojan vinkkejä vedon parantamiseksi ( YLE Uutiset) TÄSTÄ

Share |