Pelastustoiminta Lapissa

Lapin pelastuslaitoksella on vähintään yksi paloasema jokaisessa Lapin kunnassa. Pelastustehtävälle lähtee pelastushenkilöstöä kalustoineen joko yhdeltä tai useammalta paloasemalta. Pelastustoiminnassa tarvittavat resurssit kootaan tarvittaessa useamman kunnan alueelta. Tarvittaessa koko maakunnan pelastusresurssit ovat käytettävissä pelastustoiminnassa. Erityisesti rajaseutukunnissa lisäapua voidaan saada myös naapurivaltion alueelta. Vastavuoroisesti Lapin pelastuslaitos antaa tarvittaessa apua myös rajanaapurivaltioiden puolelle.

Pelastushenkilöstö on joko pelastuslaitoksen palkkaamaa päätoimista ammattihenkilöstöä, puolivakinaista henkilöstöä tai sopimuspalokuntien (VPK) henkilöstöä. Lapissa on päätoimisesta ammattihenkilöstöstä koostuvat vakinaiset palokunnat Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä. Vakinaiset palokunnat ovat 60 sekunnin ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa paloasemilla.

Muissa Lapin kunnissa pelastustoiminnasta vastaavat pääsääntöisesti sopimuspalokunnat (yhteensä 31 kpl), joiden ensilähtö on yleensä 10 minuutin lähtövalmiudessa. Tällöinkin mm. pelastustoiminnan johtamisesta vastaavat pääsääntöisesti pelastuslaitoksen vakinaiset viranhaltijat. Myös Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä alueen sopimuspalokunnat osallistuvat pelastustoimintaan vakinaisen palokunnan rinnalla. Kemijärvellä on lisäksi puolivakinaisia palomiehiä.
Lapin pelastuslaitoksen yksiköt lähtevät pelastustehtävälle keskimäärin 4500 kertaa vuodessa.

Hätätilanteessa soita 112

Kiireellisen avun tarpeessa, soita mahdollisimman pian. Jos epäilyttää, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon kuin olla soittamatta. 112 puhelu yhdistyy hätäkeskukseen. Hätäkeskus välittää tehtävän tarvittaessa lähimmille ja tarkoituksenmukaisimmille pelastustoimen yksiköille pelastuslaitoksen hätäkeskukselle tekemän ohjeistuksen mukaisesti.

Hätäkeskuslaitoksen sivuilta saat tietoa mm hätäilmoituksen tekemiseen ja voit vaikka määrittää mökkisi koordinaatit