Miten voit varautua mahdolliseen sähkökatkokseen   

Jokaisen sähkönkäyttäjän olisi hyvä miettiä, mitä haittaa sähkökatkos voi juuri hänelle aiheuttaa ja varustautua sen mukaan. Erityisen ongelmallisia ovat sähkökatkokset kylmänä vuodenaikana.

Joka kodista pitäisi löytyä ainakin:
 • taskulamppu, otsalamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja
 • paristokäyttöinen radio
 • paristoja sekä radiota että tasku-ja otsalamppua varten
 • laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen ilman sähköä
 • varasulakkeita
 • polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni
 • käteistä rahaa
 • ruokavarasto säilykkeitä ja kuivamuonaa
 • henkilökohtaiset lääkkeet, kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita
 • kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä
 • pullotettua vettä
Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.

Monissa kodin sähkölaitteissa on verkkovirran lisäksi akku- / paristovarmennus. Tarkista aika ajoin näiden laitteiden kunto.

Sähkökatkostilanteissa on hyvä säilyttää maltti ja pyrkiä seuraamaan sähköyhtiöiden ja viranomaisten tiedottamista käytettävissä olevista tiedotuskanavista. Sähköyhtiöt valvovat jakeluverkkoaan ympäri vuorokauden. Siksi sähköyhtiölle ei tarvitse soittaa heti katkoksen alussa ja kertoa, että sähköt ovat poikki. Turhat soitot sähkölaitoksen vikanumeroihin ruuhkauttavat vain sähkölaitoksen palvelunumeroita. Sähköverkon korjaustoimintaa myrskytilanteessa edesauttavat kuitenkin asiakkailta tulleet tiedot sähkölinjan näkyvistä vaurioista, joita esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneet puut ovat aiheuttaneet. Vikailmoituksen tekemistä varten on hyvä etukäteen tarkistaa, mistä oikea numero löytyy. Yleinen käytäntö on ilmoittaa numero sähkölaskussa. Ei ole pahitteeksi, että vikailmoitusnumero on näkyvillä puhelimen vieressä tai matkapuhelimessa muistissa.

- Varo vaurioitunutta tai esim. tykkylumen vuoksi alhaalla roikkuvaa sähköjohtoa

Hätänumeroon 112 tulee soittaa vain kiireellistä apua vaativissa hätätilanteissa.

Yleisradioverkon toimivuus ja lähetystoiminnan jatkuvuus on pyritty varmistamaan siten, että vakavissakin häiriötilanteissa radiolähetykset toimivat. Näin viranomaiset, kunnat ja yhteiskunnan keskeiset toimijat voivat tiedottaa poikkeuksellisista järjestelyistä häiriötilanteen aikana. Samoin pyritään antamaan tietoa esimerkiksi myrskyn jälkeisen sähkö- tele- ja tieverkon korjaus- ja raivaustöiden edistymisestä. Radion välityksellä annetaan myös ohjeita, miten suuren yleisön tulisi poikkeuksellisessa tilanteissa toimia ja miten häiriö vaikuttaa eri palvelujen järjestämiseen. Siksi on tärkeää, että sekä yksittäiset kansalaiset sekä kaikki tahot varmistavat mahdollisuuden radiolähetysten kuuntelemiseen. Lähes kaikissa matkapuhelimissa on nykyään radiovastaanotin. Sitä voi yleensä kuunnella joko mukana tulleilla kuulokkeilla tai kaiutintoiminnalla.

Radiota voi kuunnella myös ajoneuvoradioista ja mahdollisesti internetin välityksellä. Matkapuhelimet on hyvä ladata heti, kun tieto esimerkiksi myrskystä ja mahdollisesta sähkökatkoksista tulee. Matkapuhelimen lataus onnistuu myös ajoneuvolaturin avulla, paristolatureilla, polttokennolaturilla tai aurinkokennolaturilla.

Pienenkin varavoimakoneen avulla voit varmistaa omakotitalon perusvalaistuksen ja esim. öljylämmitysjärjestelmän toiminnan. Maatilalla erityisesti tulee varautua varavoimajärjestelyihin. Tämä vaatii ammattilaisten etukäteen tehtävien kytkentjärjestelmien asennuksia, joiden kustannukset ovat mahdollisiin haittoihin nähden pieniä.

Pitkä sähkökatkos ja myrskyvahingot voivat aiheuttaa myös häiriöitä teleliikenteeseen. Pahimmillaan yhteydet hätänumeroihin voivat vaarantua. Tällaisissa tilanteissa voi kokeilla eri operaattoreiden yhteyden toimivuutta toisen operaattorin matka- tai lankapuhelimella. Turhia puheluita välttämällä vähennät televerkkojen ruuhkautumista ja hätäpuhelutkin pääsevät paremmin läpi.

Lisää ohjeita varautumisesta sähkökatkoksiin löydät ohjeista:
Valmiuspäällikkö Ari Soppela
Lapin pelastuslaitos

Lähteet:
Ilmatieteen laitos, ohjeita
Puolustusministeriö, TPAK ym. :
Pitkä sähkökatkos ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen; Pahasti poikki
Energiateollisuus: Myrsky tulee kun on tullakseen

Päivitetty 27.1. 2015