Lapin kesän turvallisuusvinkit Joulupukilta

1. Sauno turvallisesti

Vaikka kesällä perinteisesti saunotaankin pitkän kaavan mukaan, saunaa ei saa lämmittää ympärivuorokautisesti. Sauna voi ylikuumentua ja lämpötila rakenteissa nousta vaarallisen korkeaksi. Takkaa tai muuta tulisijaa ei saa lämmittää liikaa kerralla, jottei hormi vaurioidu ja kuumuus sytytä rakenteita palamaan. Kuuman kiukaan ja vesipadan kanssa on oltava varovainen, jotta ikäviltä palovammoilta vältyttäisiin.

2. Grillaa turvallisesti

Varmista grillatessa, ettei grillin lähellä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle ja suojaan tuulelta. Älä jätä kuumaa grilliä ilman valvontaa. Huolehdi, että lapset ja lemmikit pysyvät riittävän kaukana kuumasta grillistä, sytytysnesteistä ja tulentekovälineistä.
Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä vaan oikea sammutustapa on palon tukahduttaminen. Varaa grillin viereen sammutuspeite. Ennen kaasugrillin käyttöä tarkista kaasuletkun ja paineenalentajan kunto. Sulje aina pullon venttiili, kun et grillaa.

Älä koskaan kaada hiiligrillin jäähtymätöntä tuhkaa luontoon tai roskikseen, sillä tuhkan jäähtyminen voi kestää yli vuorokauden. Säilytä tuhkaa kannellisessa metalliastiassa. Kertakäyttögrillejä ei tule käyttää kuivassa maastossa.

3. Viisaasti vesillä

Turvalliseen kesän viettoon kuuluu myös vastuullisuus vesillä. Alkoholi ja vesillä liikkuminen ei kuulu yhteen. Sääolosuhteet on huomioitava ennen vesille lähtöä ja pelastusliivit tulee laittaa aina veneillessä ylle.

Vuosittain yli 100 suomalaista hukkuu. Eniten hukkumisia tapahtuu kesäkuukausina.

Älä yliarvioi omaa uimataitoasi. Ui rannan suuntaisesti ja niin, että jalat ulottuvat pohjaan. Älä koskaan hyppää tuntemattomaan veteen, varmista ensin, ettei pinnan alla piile vaaroja. Lapsia tulee vahtia veden äärellä erityisen huolellisesti. Heitä ei saa päästää keskenään uimaan sillä toinen lapsi ei voi koskaan vastata toisen lapsen turvallisuudesta. Valvo pientä lasta käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin.

4. Varovaisuutta liikenteessä

Varaa riittävästi aikaa matkan tekoon. Ennakoi liikennetilanne seuraamalla liikennetiedotteita ennen matkalle lähtöä. Huolehdi, että sekä auto että kuljettajan kunnosta. Älä aja väsyneenä. Väsynyt kuljettaja reagoi hitaammin, havainnoi liikennettä huonommin ja ottaa turhia riskejä helpommin kuin virkeä kuski. Alkoholin vaikutuksen alaista henkilöä ei saa koskaan päästää auton rattiin. Lapissa kannattaa muistaa aina porojen aiheuttama vaara. Lataamalla ilmaisen  http://porokello.fi/ -sovelluksen saat tietää tiealueen lähellä liikkuvista poroista.

5. Varaudu hätätilanteisiin etukäteen

Varmista, että palovaroittimet toimivat kaikissa tiloissa, joissa yövytään. Muista, että palovaroitin tulee uusia 5-10 vuoden välein. Häkävaroitin ja nestekaasuvaroitin lisäävät myös turvallisuutta kohteissa, missä on häkäkaasun syntymisen vaara tai käytetään nestekaasua sisätiloissa.

Tarkasta myös ensiaputarvikkeiden tilanne: löytyyhän ainakin desinfiointiainetta haavojen puhdistamiseen, laastaria ja sidetarpeita, särky- ja kuumelääkettä, kyypakkaus sekä punkkipihdit?

Hätätilanteissa on tärkeää saada apua. Parhaiten apu löytyy perille, jos teet hätäilmoituksen 112Suomi -sovelluksen avulla. Tässä linkki sovelluksen latausohjeisiin: http://www.112.fi/hatanumero_112/soittajan_paikantaminen/112suomi

Lisää kesäajan turvallisuustietoa löydät mm. :

-         Hätäilmoitus: www.112.fi

-         Liikkuminen vesillä: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta

-         Turvallisesti liikenteessä www.liikenneturva.fi

-         Sytytä juhannuskokko turvallisesti

Julupukki ja Lapin pelastuslaitos toivottavat kaikille TURVALLISTA KESÄÄ!